Рені Ізмаіл Усть-Дунайск Білгород-Дністровский Іллічівськ Одесса Южний Миколаїв Октябрьск Херсон Євпатория Севастополь Ялта Феодосія Керчь Бердянськ Маріуполь Скадовськ

ЧЛЕНИ АСОЦЇАЦЇЇ

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ

ПАРТНЕРИ

СПІВДРУЖНІСТЬ

ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Погода
10°
хмарно
humidity: 80%
wind: 5m/s SW
H 10 • L 10
17°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
10°
Mon
11°
Tue
image_pdfimage_print

Протягом двох днів 7 та 8 травня Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі не виконав жодної інспекції суден, які виконують рейси відповідно до Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з портів Чорному морі. Про це повідомив Офіс координатора ООН із Чорноморської зернової ініціативи.

Спільний координаційний центр учора і сьогодні не проводив перевірок”, — ідеться у повідомленні Офісу у понеділок, 8 травня.

Зараз у турецьких водах в очікуванні інспекцій перебувають 26 суден, завантажених 1,158 млн тонн агропродукції, та 62 судна, що ідуть до українських портів під завантаження. Крім того, в українських портах перебувають 14 суден, які завантажують близько 600 тис. тонн агропродукції.

В Офісі наголосили, що рівень перевірок знизився з початку травня до 2,9 судна на добу із 4 суден на добу у квітні. Порівняно з максимальними показниками у вересні та жовтні 2022 року кількість перевірок скоротилася учетверо.

Дані: un.org

В ООН запевнили, що тісно співпрацюють з усіма сторонами «з метою сприяння переміщенню та інспектуванню суден, що прибувають і виходять, поки тривають дискусії щодо майбутнього Чорноморської зернової ініціативи».

За даними представника України у складі СКЦ Руслана Сахаутдінова, інспекції не поновилися також і у вівторок, 9 травня.

Напередодні Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури поінформувало, що представники Росії у Спільному координаційному центрі у Стамбулі заблокували реєстрацію та проведення інспекцій суден, які виконують рейси до українських портів у Чорному морі в межах Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування.

Раніше заступник речника генерального секретаря ООН Фархан Хак повідомив, що учасники технічних переговорів щодо Чорноморської зернової ініціативи, що відбулися у Стамбулі у п’ятницю, 5 травня, не змогли досягти угоди про допуск нових суден для транспортування збіжжя з України.

Росія погрожує вийти із зернової ініціативи з 18 травня — на половині стандартного чотиримісячного терміну дії угоди — якщо не будуть виконані її вимоги. У квітні її представники у СКЦ неодноразово створювали перешкоди для реєстрації суден у зерновій ініціативі та відмовилися працювати за планами українських портів. Це скоротило включення нових суден у зерновий коридор.

17 березня було погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини липня 2023 року. Водночас, російська сторона наполягає, що з її боку угоду продовжено лише на 60 днів.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

За даними ООН, зерновим коридором з українських портів станом на 9 травня відправлено 29,9 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи, у тому числі кукурудзи — 15 млн тонн, пшениці — 8,2 млн тонн, соняшникової олії — 1,5 млн тонн.

 

 


ДНІ НАРОДЖЕННЯ

АКТУАЛЬНО

Офiцiйно

ПОЗИЦІЯ

ОГОЛОШЕННЯ

КАЛЕНДАР

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архіви

Who's Online

76 visitors online now
6 guests, 70 bots, 0 members