ВАКС виправдав колишнього начальника Бердянського порту у справі про розтрату


Колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) винесла виправдальний вирок колишньому начальникові Адміністрації Бердянського морського порту Олександру Барчану. Про це повідомила прес-служба ВАКС.

Барчана обвинувачували у вчиненні зловживання службовим становищем та службовому підробленні при здійсненні закупівлі в 2018-2019 роках, проте суд визнав його провину не доведеною.

Антикорсуд установив недоведеність учинення зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб. Як установив суд, після порушення провадження в справі, договір закупівлі був розірваний, предмет закупівлі повернули постачальнику, а кошти, сплачені за договором — повернуті Адміністрації морських портів України”, — ідеться в аргументації суду.

Колишню керівницю компанії-постачальника Наталію Панченко, яка також проходила у цій справі, суд визнав винною у службовому підробленні, засудив до обмеження волі строком на один рік, але звільнив від покарання у зв’язку з закінченням строків давності.

У серпні 2021 року Міністерство інфраструктури припинило повноваження Олександра Барчана, який очолював адміністрацію Бердянського порту з жовтня 2016 року, та призначило на цю посаду Тараса Вернибу.

У лютому 2020 року детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) затримали начальника Адміністрації Бердянського морського порту Олександра Барчана за підозрою у зловживанні службовим становищем (ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України) при здійсненні держзакупівлі, внаслідок чого держпідприємству завдано збитків у розмірі 2,49 млн грн.

Також затримано було заступника начальника Адміністрації Бердянського порту Віталія Бур’яна, інженера відділу матеріально-технічного забезпечення підприємства та екс-керівника комерційної компанії.

НАБУ та САП ведуть розслідування цієї справи з лютого 2019 року.