Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції про репарації Україні


У понеділок, 14 листопада, Генеральна асамблея ООН ухвалила проєкт резолюції про створення механізму відшкодування збитків Україні, спричинених військовою агресією рФ.

94 країни проголосували «за», 14 — «проти», утримались — 73. Очікувано, серед країн, що проголосували проти, — росія, Білорусь, Китай, Іран, Сирія та Еритрея.

Резолюція передбачає призначення росії репарацій на користь України. Також документ містить визнання державами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, заподіяних Україні внаслідок війни росії, і рекомендації країнам щодо створення міжнародного реєстру збитків.

За словами постійного представника України при ООН Сергія Кислиці, резолюція є «проголошенням того, що рФ має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права в Україні».

Попри те, що резолюція має рекомендаційний характер, цей документ може стати юридичною основою для створення механізму примусового стягнення репарацій. Ухвалення документа може прискорити дії західних країн з виділення на відновлення України заморожених російських активів на суму не менш, ніж $300 млрд.