Дипломування моряків: розпочала роботу нова Державна кваліфікаційна комісія


Повністю оновлена і за складом, і за функціоналом Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ) при Адміністрації судноплавства розпочала роботу. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури.

Також змінено підхід до процедури проходження іспитів і отримання кваліфікаційних документів моряків. Відтепер моряк подає документи на розгляд безпосередньо до Адміністрації судноплавства або до сервісних центрів «Моррічсервіс». Сьогодні відкрито перший сервісний центр в Києві. Тут будуть проходити іспити на підтвердження/подовження кваліфікації та видача документів за спрощеною та прозорою процедурою”, — вказала прес-служба.

Нові члени ДККМ є частиною команди Адміністрації судноплавства, відтепер ніхто не може вплинути на рішення за результатами проходження моряком іспиту. Єдиним кваліфікаційним тестом для моряків на підтвердження/подовження кваліфікації є всесвітньо визнаний CES 6.0.

Інспекція з підготовки і дипломування моряків (ІПДМ), до якої виникало багато запитань, наразі перебуває на завершальній стадії ліквідації, уточнили в МІУ.

І це тільки перший етап змін. Реформа передбачає повний перехід від старої системи з непрозорими та забюрократизованими процедурами видачі кваліфікаційних документів моряків до міжнародних стандартів в дипломуванні. Далі — максимальна автоматизація процесів та цифровізація послуг для моряків, що дозволить ліквідувати корупційні ризики через зведення до мінімуму впливу людського фактору”, — наголосили в міністерстві.

В Адміністрації судноплавства представили нову команду ДККМ. Її головою став Валерій Палієнко, який має морську освіту та багаторічний досвід судноводіння. У Валерія Палієнка 36 років загального стажу в галузі торговельного судноплавства, останні роки був капітаном на суднах.

Також в команду ДККМ ввійшли:

  • Дмитро Волков — випускник Одеської національної морської академії, багато років працював на суднах.
  • Едуард Ярошенко — також є випускником Одеської національна морська академія має 30 років загального стажу роботи в морі;
  • Федір Горбач — має освіту морського судноводіння, з 1974 року по 2021 рік був капітаном на суднах, які здійснювали міжнародні перевезення.

Жоден член нової команди ДККМ не обіймав посад на державній службі в морській галузі, тому є абсолютно новими та незаангажованими обличчями”, — наголосили в Адміністрації судноплавства.

У січні Кабінет міністрів ухвалив розроблену Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури постанову, яка перезавантажує систему підготовки та дипломування моряків з урахуванням міжнародних вимог та практик.

За даними Конференції ООН з питань торгівлі та розвитку (UNCTAD), у 2021 році Україна посідала шосте місце у світі за кількістю працюючих моряків. Це понад 4% працівників світової морської галузі. Українські моряки щороку забезпечують $3-4 млрд валютних надходжень в країну.