ДККМ провела перше тестування компетенції моряка за новою процедурою


Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ) при Адміністрації судноплавства провела перший іспит за оновленою процедурою за допомогою визнаного міжнародною морською спільнотою тесту CES 6.0 та ухвалила перше рішення про підтвердження професійної компетенції моряка за стажем за оновленою та прозорою процедурою. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури.

ДККМ присутня під час іспиту і після його завершення одразу знайомить моряка з результатами. У разі успішного складання моряк отримує відповідний сертифікат за підписом члена комісії. Результати та сертифікат оформлюються автоматично за допомогою системи комп’ютерного тестування, що унеможливлює зовнішній вплив.

Подання документів для підтвердження компетенції або присвоєння звань безпосередньо в Адміністрації судноплавства або в сервісних центрах «Моррічсервіс» — поки що єдиний законний спосіб для моряка отримати кваліфікаційні документи”, — наголосили в МІУ.

В міністерстві зазначили також, що повноваження членів старої Державної кваліфікаційної комісії (ДКК) при Інспекції з підготовки та дипломування моряків (ІППДМ) припинено, а сама Інспекція перебуває на фінальному етапі ліквідації.

Також МІУ застерігає морську спільноту від використання програми «Електронний кабінет моряка» — його функціонування не передбачено жодним нормативно-правовим актом.

Наразі МІУ, Адміністрація судноплавства та «Моррічсервіс» у співпраці з проектом «Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах» USAID/UK aid реалізують реформу сфери дипломування моряків. Вона передбачає створення нового Реєстру документів моряків, цифровізації та автоматизації сервісів для моряків. Із запуском оновленої системи у моряків з’явиться можливість отримувати послуги у сфері дипломування через портал «Дія».

В середині лютого розпочала роботу повністю оновлена і за складом, і за функціоналом Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ) при Адміністрації судноплавства. Минулого тижня нова ДККМ видала перше підтвердження професійної компетенції моряка.

У січні Кабінет міністрів ухвалив розроблену Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури постанову, яка перезавантажує систему підготовки та дипломування моряків з урахуванням міжнародних вимог та практик.

За даними Конференції ООН з питань торгівлі та розвитку (UNCTAD), у 2021 році Україна посідала шосте місце у світі за кількістю працюючих моряків. Це понад 4% працівників світової морської галузі. Українські моряки щороку забезпечують $3-4 млрд валютних надходжень в країну.