Рені Ізмаіл Усть-Дунайск Білгород-Дністровский Іллічівськ Одесса Южний Миколаїв Октябрьск Херсон Євпатория Севастополь Ялта Феодосія Керчь Бердянськ Маріуполь Скадовськ

ЧЛЕНИ АСОЦЇАЦЇЇ

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ

ПАРТНЕРИ

СПІВДРУЖНІСТЬ

ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Погода
6°
хмарно
humidity: 69%
wind: 2m/s NNE
H 6 • L 6
5°
Wed
3°
Thu
5°
Fri
8°
Sat
6°
Sun
image_pdfimage_print

Упродовж 43-го тижня роботи зернового коридору, з 22 по 28 травня 2023 року, через морські порти Великої Одеси було експортовано 210,5 тис. тонн агропромислової продукції — на 78% більше, ніж за попередній тиждень. Про це свідчать дані об’єднання «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Приріст є, однак це мінімальні відвантаження в порівнянні з потенціалом цього каналу експорту. Зерновий коридор працює, але його роботу не можна назвати повноцінною. За 43-ій тиждень роботи цього каналу експорту з портів Великої Одеси було відвантажено лише 4 судна (як і тиждень тому), а інспекцію на вхід пройшло 15 суден. З такими показниками експортувати надлишки продукції, що знаходяться на території України, до початку надходження нового врожаю буде надзвичайно складно. Російська сторона продовжує гальмувати роботу цього каналу експорту”, — зазначили в УКАБ.

Найбільше протягом 43-го тижня роботи зернового коридору експортовано кукурудзи — 191 тис. тонн, або 91% експорту за цей період, та ячменю — 20 тис. тонн (9%).

Українська продукція була відправлена до країн Азії (Китай) —128 тис. тонн, або 61% обсягу за тиждень, Європи (Італія) — 66 тис. тонн, або 31%, та Африки (Єгипет) — 17 тис. тонн, або 8%.

Всього з початку роботи зернового коридору станом на 28 травня з портів Великої Одеси експортовано 30,5 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Інфографіка: facebook.com/UkrainianAgribusinessClub

28 травня з портів Одеса і Чорномоськ вийшли чотири балкери після майже десятиденної перерви, пов’язаної з блокуванням Росією роботи зернового коридору.

17 травня Україна, ООН, Туреччина і Росія домовилися про продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море ще на два місяці. 19 травня Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі відновив інспекції суден, які рухаються до портів Одеса та Чорноморськ у рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море, проте рух до найбільш глибоководного порту «Південний» продовжує блокуватися представниками Росії.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявляв на засіданні Ради Безпеки ООН, що Росія вдає, ніби має збитки від Чорноморської зернової ініціативи, хоча насправді вдвічі збільшила експорт свого зерна.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

 


ДНІ НАРОДЖЕННЯ

АКТУАЛЬНО

Офiцiйно

ПОЗИЦІЯ

ОГОЛОШЕННЯ

КАЛЕНДАР

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архіви

Who's Online

31 visitors online now
5 guests, 26 bots, 0 members