Заступник Голови ДП «АМПУ» Д. Барінов очолив делегацію України та виступив із доповіддю на засіданні Дунайської комісії


З 16 по 18 травня 2023 р. у м. Будапешт (Угорщина) у штаб-квартирі Міжнародної міжурядової організації «Дунайська комісія» відбувається засідання робочої групи Дунайської Комісії з юридичних і фінансових питань. Про це повідомила Адміністрація морських портів України/Ukrainian Sea Ports Authority у Facebook.

В заході приймають участь представники країн-членів Дунайської комісії та представники міжнародних організацій.

Представники ДП «АМПУ» у складі офіційної делегації України беруть участь у засіданні.

Очолює делегацію України заступник Голови ДП «АМПУ» Дмитро Барінов.

Звертаючись до присутніх, Д. Барінов подякував представникам країн за підтримку нашої держави в протистоянні повномасштабній агресивній війні, яку понад рік веде рф проти нашої країни.

– Держава-агресор своєю стратегічною метою вбачає руйнування, стирання української ідентичності, окупацію всієї території України, зокрема тих її частин, які мають вихід до моря, щоб встановити контроль над водними шляхами, – підкреслив Д. Барінов.

Представник ДП «АМПУ» звернув увагу присутніх на деструктивну позицію рф, представники якої фактично зупинили Зернову Ініціативу, відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити інспекції.

11 травня завершилися перемовини в Стамбулі щодо функціонування Зернової Ініціативи, які запропоновано продовжити в онлайн форматі. Українська делегація в черговий раз наголосила, що Зернова Ініціатива має бути продовжена на більший термін та розширена, що дасть впевненість як світовому, так і українському ринкам.

– Саме тому Дунайський регіон продовжує залишатися єдиним стабільним шляхом для експорту та імпорту товарів з України та в Україну морським транспортом, як зазначила пані Бакран – планом А для портів України. Повторюся, що важливим форматом роботи є “Danube Solidarity Lanes”, координований Секретаріатом Дунайської Комісії під керівництвом пана Манфреда Зайтца. У рамках цього формату Дунайська Комісія проводить регулярні заходи за участю представників ЄС та інших зацікавлених придунайських держав для пошуку шляхів активізації експорту сільськогосподарської продукції, збільшення пропускної спроможності, вирішення інших важливих питань дунайського судноплавства на Нижньому Дунаї, – зауважив Д. Барінов.

У 2022 році Дунайські порти перевантажили 16,5 млн тонн це втричі перевищує показники 2021 року.

За 4 місяці 2023 року Дунайські порти перевантажили рекордних 9,2 млн тонн.