Рені Ізмаіл Усть-Дунайск Білгород-Дністровский Іллічівськ Одесса Южний Миколаїв Октябрьск Херсон Євпатория Севастополь Ялта Феодосія Керчь Бердянськ Маріуполь Скадовськ

ЧЛЕНИ АСОЦЇАЦЇЇ

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ

ПАРТНЕРИ

СПІВДРУЖНІСТЬ

ОФІЦІЙНІ САЙТИ

ВІТАННЯ

Погода
19°
кілька хмар
humidity: 39%
wind: 10m/s W
H 19 • L 19
11°
Sat
10°
Sun
12°
Mon
11°
Tue
14°
Wed
image_pdfimage_print

Балкер Ikaria Angel (прапор — Панама), зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою (World Food Programme — WFP) ООН в рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування, не зміг вийти з порту Чорноморськ через блокування Росією роботи зернового коридору. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Судно Ikaria Angel з 40 тис. тонн пшениці мало сьогодні вийти з українського порту. Ця продукція була призначена для жителів Ефіопії, які перебувають на межі голоду. Але через блокування зернового коридору Росією експорт неможливий”, — написав Кубраков у Twitter.

Напередодні Росія поінформувала Спільний координаційний центр у Стамбулі про односторонній вихід із Чорноморської зернової ініціативи, аргументувавши цей крок атакою дронів на Севастопольську бухту, під час якої були пошкоджені кораблі чорноморського флоту РФ.

Вранці у суботу, 29 жовтня, у Севастопольській бухті сталися кілька вибухів. Міністерство оборони Росії стверджує, що атаку здійснили нібито українські безпілотники, які «незначно пошкодили» морський тральщик «Іван Голубєц» та бонове загородження бухти Південна.

На початку жовтня Росія надіслала генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу перелік вимог і заявила, що може вийти з угоди про зерновий коридор, якщо вони не будуть виконані. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав це «голодними іграми».

З 14 жовтня російські інспектори Стамбульського спільного координаційного центру значно подовжили перевірку суден, які прямують до портів України для завантаження зерном або вже завантажені та прямують до кінцевого пункту призначення. За даними Міністерства інфраструктури України, наразі біля Босфору інспекції очікують 175 суден. У зв’язку з цим українські порти змушені працювати лише на 25-30% своєї потужності.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Угоди діятимуть протягом трьох місяців із можливістю продовження.

Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня. Перше судно під завантаження зайшло до порту Чорноморськ 7 серпня і залишило порт 13 серпня.

Станом на 28 жовтня в рамках зернової ініціативи морські порти Одеса, Чорноморськ та «Південний» відправили 403 судна, обсяг відвантаження агропродукції склав 9,1 млн тонн.

 


ДНІ НАРОДЖЕННЯ

АКТУАЛЬНО

Офiцiйно

ПОЗИЦІЯ

ОГОЛОШЕННЯ

КАЛЕНДАР

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архіви

Who's Online

95 visitors online now
7 guests, 88 bots, 0 members