Зернова угода: у МЗС кажуть про «підвішену ситуацію»


Перемовини стосовно продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з портів у Чорному морі, які тривали минулого тижня, завершились без конкретних результатів. Про це повідомила посол Міністерства закордонних справ з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева, передає «Укрінформ».

На сьогодні ми маємо таку підвішену ситуацію і невизначеність щодо «зернового коридору», тому що сигнали поки що є різні. Туреччина говорить, що начебто буде подовжена угода 18 травня, але на цьому тижні на скільки мені відомо ніяких додаткових перемовин не заплановано. Минулого тижня ніякого конкретного результату щодо подовження «зернової угоди» ми не отримали”, — сказала вона.

Трофімцева зазначила, що Україна розглядає декілька варіантів розвитку подій, при цьому ймовірно Росія погодиться продовжити дію угоди після 18 травня 2023 року ще на 60 днів.

Вона наголосила, що також українська сторона не виключає припинення роботи коридору після 18 травня.

Припинення або односторонній вихід з «зернової угоди» можливий. Але це буде означити для всіх і, в першу чергу, для російської сторони ескалацію ситуації, і в цьому випадку вони самі собі ускладнять переговорну позицію в подальшому. Сподіваюсь, вони це розуміють”, — додала посол.

За її словами, також не варто виключати те, що Росія може вийти із угоди на декілька днів, а потім знову повернутися, як це було восени торік. Трофімцева зауважила, що повноцінний вихід з угоди означатиме підвищення небезпеки для суден, які ходять «зерновим коридором». На її думку, російська сторона не буде готова напряму атакувати ці судна, проте певні провокації все ж можливі.

Минулого тижня у Стамбулі відбулася нарада на рівні заступників міністрів оборони Туреччини, Росії та України, а також представників ООН, на якій обговорювалося питання продовження Чорноморської зернової ініціативи.

Росія погрожує вийти із зернової ініціативи з 18 травня — на половині стандартного чотиримісячного терміну дії угоди — якщо не будуть виконані її вимоги. У квітні та з початку травня її представники у СКЦ неодноразово створювали перешкоди для реєстрації суден у зерновій ініціативі та відмовилися працювати за планами українських портів. Це скоротило включення нових суден у зерновий коридор.

17 березня було погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини липня 2023 року. Водночас, російська сторона наполягає, що з її боку угоду продовжено лише на 60 днів.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

За даними ООН, зерновим коридором з українських портів станом на 14 травня відправлено 30,2 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи, у тому числі кукурудзи — 15,2 млн тонн, пшениці — 8,3 млн тонн, соняшникової олії — 1,5 млн тонн.