Рені Ізмаіл Усть-Дунайск Білгород-Дністровский Іллічівськ Одесса Южний Миколаїв Октябрьск Херсон Євпатория Севастополь Ялта Феодосія Керчь Бердянськ Маріуполь Скадовськ

ЧЛЕНИ АСОЦЇАЦЇЇ

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ

ПАРТНЕРИ

СПІВДРУЖНІСТЬ

ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Погода
9°
хмарно
humidity: 84%
wind: 9m/s SSW
H 9 • L 9
17°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
10°
Mon
11°
Tue
image_pdfimage_print

Уряд Фінляндії додатково виділяє Всесвітній продовольчій програмі ООН (WFP) €5 млн для підтримки впровадження Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів у Чорному морі. Про це ідеться у заяві МЗС Фінляндії.

Через WFP Фінляндія підтримує як Україну, так і країни, які постраждали від продовольчої кризи. Україна отримає необхідний дохід, а країни, які страждають від дефіциту зерна та високих цін, отримають вкрай необхідне зерно”, — заявив міністр розвитку співробітництва та зовнішньої торгівлі Фінляндії Вілле Скіннарі.

Постачання зерна також дозволяють WFP надавати гуманітарну допомогу країнам, які найбільше постраждали від продовольчої кризи.

За підтримки Фінляндії WFP закуповує українське зерно, яке перемелює, розмитнює та доставляє до країн Північно-Східної Африки та інших регіонів. Зазначається, що реалізація «Чорноморської ініціативи» також стабілізує світові ціни на продовольство.

Фінляндія підтримала реалізацію цієї угоди ще торік, профінансувавши постачання зерна з України до Сомалі.

Наприкінці липня 2022 року представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня.

На зустрічі у Стамбулі у листопаді погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини березня 2023 року.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Станом на 20 лютого в рамках зернової ініціативи порти Великої Одеси відправили 757 суден із вантажем 21,9 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

 


ДНІ НАРОДЖЕННЯ

АКТУАЛЬНО

Офiцiйно

ПОЗИЦІЯ

ОГОЛОШЕННЯ

КАЛЕНДАР

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архіви

Who's Online

78 visitors online now
6 guests, 72 bots, 0 members