Компанія з зернового коридору відкинула звин увачення у привласненні коштів американського хедж-фонду


GNT Group, яка керує зерновим терміналом «Олімпекс Купе Інтернешнл» в Одеському морському порту, відкидає звинувачення в нецільовому використанні кредитних коштів, готова погасити кредитні зобов’язання перед Argentem Creek Partners і відкрита до переговорів щодо надання усіх необхідних фінансових документів для проведення аудиту. Про це ідеться у заяві керуючої компанії G.N. Terminal Enterprises Limited.

Минулого тижня американський хедж-фонд Argentem Creek Partners повідомив, що розпочав примусові дії проти GNT Group. Це пов’язано з кредитними лініями сукупним розміром $75 млн, погодженими у листопаді 2019 року.

GNT Group заявляє про готовність погасити кредитні зобов’язання перед Argentem Creek Partners і відкриті до переговорів щодо надання усіх необхідних фінансових документів для проведення аудиту. Адже жодних порушень і нецільового використання кредитних коштів бути не могло. Ми хотіли б підкреслити, що GNT Group є одним з учасників, задіяних у зерновому коридорі за підтримки ООН і ніколи не вдавалися до жодних зловживань кредитними коштами за всю свою понад 20-річну історію”, — заявили в G.N. Terminal Enterprises Limited.

У компанії нагадали, що історія зернового терміналу «Олімпекс Купе Інтернешнл» в Одеському порту почалася ще у 2000 році. За понад 20 років збудовано з нуля один з десяти найбільших зернових терміналів в Україні. Весь цей час GNT Group співпрацювала з великими міжнародними компаніями та фінансовими інституціями. Обсяг інвестицій у розбудову терміналу сягнув понад $80 млн. Так, з 2009 по 2019 рік до проєкту залучалися кредитні кошти міжнародної компанії CHS Inc. та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

У листопаді 2019 року керуюча компанія GNT Group залучила у Argentem Creek Partners дві кредитні лінії у розмірі $25 млн та $50 млн. Фактично, всі ці кошти були спрямовані на погашення кредиту ЄБРР та викуп 26% частки CHS Europe S.a.r.l. у зерновому терміналі «Олімпекс Купе Інтернешнл».

У своїй заяві фонд Argentem Creek Partners повідомив, що підозрює GNT Group у зловживанні наданими кредитними коштами. Але кредитний договір був укладений таким чином, що всі кредитні кошти мали суто цільове призначення, і будь-яке їхнє нецільове використання було неможливим. Крім того, кредитний договір був укладений так, що пряма комунікація з кредитором була відсутня, оскільки обслуговування кредитного договору було покладене на міжнародного довіреного управляючого — трастову компанію Madison Pacific Trust Limited», — наголосили в керуючій компанії GNT.

У компанії нагадали, що, у 2022 році Україна опинилася в ситуації повної морської блокади у зв’язку з війною з Росією, що суттєво вплинуло на фінансові показники усіх гравців ринку перевалки вантажів.

Кредитний договір дозволяв GNT Group відтерміновувати виплати по кредитам, на що були отримані обумовлені договором вейвери (відтермінування), наголосили в G.N. Terminal Enterprises Limited.