Рені Ізмаіл Усть-Дунайск Білгород-Дністровский Іллічівськ Одесса Южний Миколаїв Октябрьск Херсон Євпатория Севастополь Ялта Феодосія Керчь Бердянськ Маріуполь Скадовськ

ЧЛЕНИ АСОЦЇАЦЇЇ

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ

ПАРТНЕРИ

СПІВДРУЖНІСТЬ

ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Погода
3°
хмарно
humidity: 81%
wind: 5m/s NNW
H 3 • L 3
5°
Wed
4°
Thu
5°
Fri
6°
Sat
7°
Sun
image_pdfimage_print

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) підтвердила очікування більш потужного економічного відновлення в Україні й покращила прогноз зростання українського ВВП у 2023 році до 1-3% в умовах невизначеності, пов’язаної з війною, повідомляє «Укрінформ».

Очікується більш потужне відновлення, оскільки економіка поступово адаптується до умов війни. Експерти МВФ підвищили прогнози зростання реального ВВП на 2023 рік до діапазону 1-3% (попередній діапазон коливався в діапазоні від -3% до +1%, — ред.)”, — зауважується в підсумках першого перегляду програми EFF для України.

Водночас зазначається, що прогноз залишається дуже невизначеним через продовження бойових дій.

Місія МВФ встановила, що загалом макроекономічну та фінансову стабільність в країні було збережено «завдяки виваженій політиці, а також безперервній та своєчасній зовнішній підтримці». Проте, залишаються серйозні проблеми.

Зокрема, бюджетний дефіцит має все ще дуже високий рівень, що тягне за собою тривалі потреби у значному фінансуванні, яке досі покривається зовнішніми грантами та дуже пільговими позиками. Водночас забезпечення основних функцій держави в умовах фінансових обмежень вимагатиме від влади складних політичних компромісів.

Вирішальним буде скасування поправок до законодавства про мобілізацію доходів у зв’язку із воєнним станом — якщо це доречно — з одночасним уникненням нових заходів, які можуть зменшити податкові надходження”, — зауважили у Фонді.

При цьому вказується, що попри обстріли Росією критично важливої інфраструктури українська економіка продемонструвала надзвичайну стійкість.

Економічна активність у першому кварталі суттєво відновилася, оскільки енергетична система була швидко відновлена після атак”, — зазначили в МВФ.

Крім того, зазначається, що в Україні стабілізувалися валютні ринки, а інфляція почала помітно знижуватися.

Відповідно до цілей, визначених у першому етапі програми EFF, влада вживає важливих кроків для зміцнення фіскальної, зовнішньої та фінансової стабільності”, — наголосили в МВФ.

Це включає ухваленням законодавства про підвищення доходів відповідно до Стратегії національних доходів; підготовку стратегії для переходу до більш гнучкого обмінного курсу та послаблення валютного контролю; підготовку глибшої оцінки стану банківського сектору; продовження реформ для зміцнення системи управління й боротьби з корупцією, у тому числі шляхом внесення змін до законодавства.

Постійне впровадження структурних реформ у рамках програми (EFF, — ред.), включно з державним управлінням, боротьбою з корупцією та управлінням державними інвестиціями, зміцнить інституції та закладе основу для потужного та сталого зростання”, — наголосили у Фонді.

Перший перегляд чотирирічної програми EFF для України розпочався 23 травня у Відні. 30 травня МВФ і українська влада заявили про досягнення угоди на рівні персоналу щодо успішного проведення цього перегляду та ухвалення оновленого пакета заходів економічної та фінансової політики в межах програми EFF. Цю угоду ще має затвердити правління МВФ. Очікується, що відповідне рішення буде ухвалено найближчими тижнями.

Раніше МВФ прогнозував зростання ВВП України у 2023 році на 1% після зниження на 33% у 2022 році. Зростання на 1% прогнозує також Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Згідно з прогнозом Світового банку, зростання ВВП України у 2023 році сягне лише 0,5%.

Міністерство економіки у березні переглянуло макропрогноз на 2023 рік, погіршивши прогноз зростання ВВП з 3,2% до 1%. НБУ у квітні покращив прогноз зростання ВВП у 2023 році з 0,3% до 2% з огляду на швидке відновлення енергосистеми.

 


ДНІ НАРОДЖЕННЯ

АКТУАЛЬНО

Офiцiйно

ПОЗИЦІЯ

ОГОЛОШЕННЯ

КАЛЕНДАР

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архіви

Who's Online

29 visitors online now
6 guests, 23 bots, 0 members