Міжнародна палата судноплавства просить ООН допомогти звільненню моряків, що застрягли в українських портах через війну


Міжнародна палата судноплавства (ІСS) у співпраці з більш ніж 30 іншими організаціями та компаніями написала спільний відкритий лист, у якому закликала генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша приділити першочергову увагу негайному звільненню 331 моряка та 62 суден, що застрягли в українських портах через розв’язану Росією війну. Відкритий лист опублікований на сайті організації.

Серед тих, хто підписав лист, є представники судноплавних палат різних держав, асоціацій судновласників, а також бізнесу, серед них «K» Line, Mitsui OSK Lines, Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK).

Співавтори листа висловили вдячність ООН, яка виступила гарантом підписання «зернової угоди».

Це забезпечило безпечну доставку критично важливих партій зерна і добрив з України верствам населення, які найбільше потребують, і запобігло безконтрольному зростанню цін на продовольство. Ми прагнемо підтримувати подальший успіх Чорноморської зернової ініціативи, проте це не може відбуватися за рахунок життів ні в чому не винних моряків. Діяти треба зараз”, — сказано у листі.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

З перших днів повномасштабного вторгнення, з 24 лютого, флот РФ влучив щонайменше у п’ять цивільних суден у Чорному морі і в Бузькому лимані. Росіяни називають це «антитерористичною операцією».

Наприкінці лютого 2022 року близько 100 вантажних суден під іноземними прапорами та до 2 тис. моряків лишалися в українських водах Чорного та Азовського морів «на лінії вогню» через розв’язану Росією війну.

Держприкордонслужба у співпраці з Міністерством закордонних справ забезпечують евакуацію іноземців — членів екіпажів морських торгових суден, які застрягли в портах.