ОПЗ розпочав перевалку зерна на своєму причалі


АТ «Одеський припортовий завод» (ОПЗ) перепрофілювало виробничі потужності і долучилося до відвантаження зернових на експорт у межах Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів у Чорному морі. Про це повідомила прес-служба ОПЗ.

На сьогодні повністю завершено перепрофілювання виробничих потужностей АТ «ОПЗ» щодо відвантаження зернових з Одеського припортового заводу на морський транспорт для відправлення на експорт. Перші тисячі тонн вже завантажено у трюми судна. (…) День, коли наше підприємство долучилось до участі у межах підписаної Україною міжнародної угоди «Про зерновий коридор», безумовно, увійде в історію АТ «ОПЗ»”, — вказала прес-служба.

Загальна кількість зернових, що буде відправлено цим рейсом, складатиме майже 23 тис. тонн. Це буде першою відправкою продукції, завантаженої на морський транспорт з Одеського припортового заводу з початку бойових дій на території України.

Зауважується, що через об’єктивні причини ОПЗ не може поновити виробництво профільної хімпродукції, тож буде відвантажувати на експорт продовольство з України в межах зернової ініціативи.

Фото: facebook.com/Odessa.port.plant

Станом на 27 листопада в рамках зернової ініціативи порти Великої Одеси відправили 501 судно, які експортували 12,2 млн тонн українського продовольства до країн Африки, Азії та Європи.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією.

Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня. Перше судно під завантаження зайшло до порту Чорноморськ 7 серпня і залишило порт 13 серпня.

На зустрічі у Стамбулі у листопаді погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини березня 2023 року.