Польща спростить перевезення до портів та транзит українського зерна


Україна і Польща домовилися про спрощення проходження процедур для експорту українських зернових та олійних культур до морських портів на Балтійському морі та транзитом через Польщу до інших країн.

Як повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, домовленостей було досягнуто під час зустрічі очільника Мінагропроду Миколи Сольського та віцепрем’єр-міністра, міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Генрика Ковальчика минулого тижня.

Ми досягли взаємовигідних результатів. Важливо, що ці домовленості враховують інтереси як польських, так й українських фермерів, які транзитом везуть зерно до інших країн і до польських портів. Плануємо впровадити ці процедури в найближчі дні. І наступного тижня транспорт поїде вже за новими правилами. Це зменшить черги на кордонах і зробить більш комфортною торгівлю між нашими країнами”, — заявив Сольський.

Зокрема з 8 березня 2023 року офіційні пломби (митні пломби) будуть в обов’язковому порядку накладатися на автомобільні транспортні засоби на митних пунктах, розташованих на польсько-українських прикордонних переходах. У випадку залізничних перевезень перевізник буде зобов’язаний накладати пломби на кожен вагон. Ці пломби контролюватимуться працівниками Національної фіскальної адміністрації на польсько-українських прикордонних переходах. Офіційні пломби будуть зніматися співробітниками Національної фіскальної адміністрації в трьох польських морських портах (Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце).

У разі транзиту товарів до інших країн — членів ЄС, офіційні пломби будуть зніматися в уповноважених пунктах зберігання, розташованих у цих країнах. Водночас запис про прибуття вантажу в заявлене місце з метою зняття пломб буде доступний через систему NCTS. У разі транзиту до портів або інших країн-членів ЄС, за умови використання офіційних пломб, польська ветеринарна інспекція не буде проводити жодних перевірок.

У разі виявлення розбіжностей між заявленим та фактичним місцем вивантаження товару українська сторона відсторонить експедиторів, які допустили такі розбіжності, від подальших транспортних операцій.

Останніми тижнями проходження експорту українських зернових на кордоні з Польщею було сповільнене через посилення ветеринарного та фітосанітарного контролю. Як результат, час перевірки вантажів збільшився, що призвело до значних черг. Зокрема, час проходження потягів з українською агропродукцією через ПП «Ягодин—Дорогуськ» зріс з 1-2 днів до 3-4. Крім цього, час очікування проходження ветеринарного інспектора в автомобільному пункті пропуску «Ягодин—Дорогуськ» зріс майже до 8 днів.