П’ятий балкер за гуманітарною програмою Grain from Ukraine готується до відправлення


В морському порту Чорноморськ тривають роботи з завантаження балкера Valsamitis (прапор — Ліберія), який доставить 25 тис. тонн української пшениці до Кенії та 5 тис. тонн до Ефіопії. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури.

Це вже п’яте судно в рамках програми Grain from Ukraine. Її мета — надання гуманітарної української пшениці країнам, які потерпають від продовольчої кризи. Серед таких країн — Кенія та Ефіопія, які отримають цю партію пшениці завдяки донатам Великобританії, Норвегії, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії, Італії, Словенії та Чехії”, — вказала прес-служба.

Окрім цього, вранці у п’ятницю, 17 лютого, Одеський морський порт прийняв балкер Royal Star (прапор — Панама), який також повезе гуманітарну пшеницю.

Тим часом у порту Джибуті йде розвантаження четвертого судна за програмою Grain from Ukraine. Балкер Аmira Hana доставив 30 тис. тонн української пшениці для Ефіопії.

 

Сумарно в межах програми 110 тис. тонн української пшениці вже отримали одні з найбільш соціально вразливих країн Африки – Ефіопія та Сомалі.

Загалом у межах гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine наша держава планує відправити до середини 2023 року понад 60 суден до Ефіопії, Судану, Південного Судану, Сомалі, Конго, Кенії, Ємену тощо.

Grain from Ukraine — продовольча ініціатива, спрямована на забезпечення зерном країни, які опинилися на межі голоду. Вона реалізується в партнерстві з Всесвітньою продовольчою програмою ООН (WFP). Про фінансову участь у програмі заявили понад 30 держав та Європейський Союз. Обсяг акумульованих коштів, наданих міжнародними партнерами для української ініціативи Grain from Ukraine становить майже $200 млн.

Перше судно Nord Vind (прапор — Барбадос) за цією програмою на початку грудня прибуло до порту Джибуті, звідки 25 тис. тонн пшениці було доставлено мешканцям Ефіопії.