Рені Ізмаіл Усть-Дунайск Білгород-Дністровский Іллічівськ Одесса Южний Миколаїв Октябрьск Херсон Євпатория Севастополь Ялта Феодосія Керчь Бердянськ Маріуполь Скадовськ

ЧЛЕНИ АСОЦЇАЦЇЇ

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ

ПАРТНЕРИ

СПІВДРУЖНІСТЬ

ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Погода
10°
хмарно
humidity: 80%
wind: 5m/s SW
H 10 • L 10
17°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
10°
Mon
11°
Tue
image_pdfimage_print

Постачання російської нафти морським транспортом обвалилися в перший повний тиждень дії санкцій Євросоюзу та Великої сімки (G7), спрямованих проти доходів Москви від продажу нафти, повідомляє Bloomberg.

За перший повний тиждень після набуття чинності заборони ЄС на морський імпорт російської нафти загальний обсяг постачань з країни впав на 1,86 млн барелів на добу, або на 54% – до 1,6 млн барелів. Менш волатильний середній чотиритижневий показник також впав, встановивши новий мінімум за рік.

Частково це падіння було зумовлено ремонтом в порту Приморськ на Балтиці, який вже завершився, але також виявилася нестача судновласників, готових перевозити ключові вантажі з експортного об’єкта в Азії. Кілька інших портів також продемонстрували зниження в порівнянні з попереднім тижнем.

У Тихому океані потоки російської сирої нафти ESPO — названої на честь трубопроводу, що доставляє нафту з Сибіру — з порту Козьміно також упали. Так, за тиждень до 16 грудня було завантажено лише два танкери. Це менше, ніж у середньому вісім на тиждень за останні три місяці.

Обсяг нафти на суднах, що прямують до Китаю, Індії та Туреччини – трьох країн, які стали єдиними значними покупцями витіснених російських поставок, плюс обсяги на суднах, які ще не мають кінцевого пункту призначення, впали за чотири тижні до 16 грудня в середньому до 2,53 млн барелів на добу. Хоча це більш ніж в чотири рази більше, ніж обсяг, що постачався протягом чотирьох тижнів безпосередньо перед вторгненням Росії в Україну наприкінці лютого, це вперше за останні п’ять тижнів, коли цей обсяг знизився.

У середньому за чотиритижневий період загальний морський експорт скоротився на 266 тис. барелів на добу. Постачання до Європи майже повністю припинилися, а в Азію також знизилися.

Видання зазначає, що до даних слід ставитися обережно, оскільки тижневі потоки залежать від термінів планування вантажів, погоди і навіть якості сигналів, які передають самі судна.

Санкції Євросоюзу, що почалися 5 грудня, покликані обмежити доходи Росії від нафти. З одного боку, блок припинив закупівлю, але також заборонив надання ключових послуг, які дозволяють переміщувати нафту.

З 5 грудня Євросоюз запровадив ембарго на імпорт російської нафти на європейський ринок морським шляхом, а також граничне цінове обмеження у $60 за барель для її постачань у треті країни з використанням європейських суден або торговельних послуг. Цінова стеля погоджена із країнами G7 та іншими партнерами ЄС.

 


ДНІ НАРОДЖЕННЯ

АКТУАЛЬНО

Офiцiйно

ПОЗИЦІЯ

ОГОЛОШЕННЯ

КАЛЕНДАР

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архіви

Who's Online

74 visitors online now
6 guests, 68 bots, 0 members