Світовий банк погіршив прогноз зростання світової економіки до 1,7% у 2023 році


Світовий банк в оновленому прогнозі знизив майже вдвічі прогноз зростання глобального ВВП у 2023 році до 1,7% — це приблизно вдвічі менше темпів, прогнозованих у червні.

В оновленому звіті Global Economic Prospects Світовий банк пояснює, що глобальне економічне зростання різко сповільнюється на тлі підвищеної інфляції, вищих відсоткових ставок, скорочення інвестицій та збоїв, спричинених вторгненням Росії в Україну.

Будь-які нові несприятливі події можуть підштовхнути світову економіку до рецесії. Це означатиме, що вперше за понад 80 років дві глобальні рецесії відбулися протягом одного десятиліття”, — зазначається у звіті.

Прогнози на 2023 рік переглянуті у бік зниження для 95% країн з розвиненою економікою і майже 70% країн з ринком, що формується, і країн, що розвиваються.

Прогнозується, що зростання у країнах з розвиненою економікою сповільниться з 2,5% у 2022 році до 0,5% у 2023 році. За останні два десятиліття уповільнення такого масштабу передбачало глобальну рецесію.

У США прогнозується зниження темпів зростання до 0,5% у 2023 році, що на 1,9 відсоткового пункту (в.п.) нижче за попередні прогнози. Зростання у зоні євро знизиться на 1,9 в.п. — до нуля. У Китаї зростання прогнозується на рівні 4,3%, що на 0,9 в.п. нижче за попередні прогнози.

За винятком Китаю, очікується, що зростання в країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, сповільниться з 3,8% у 2022 році до 2,7% у 2023 році.

У 2024 році Світовий банк прогнозує зростання глобальної економіки на 2,7%. Згідно з прогнозом, до кінця наступного року рівень ВВП у країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, буде приблизно на 6% нижчим за рівні, прогнозовані до пандемії.

Раніше директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва заявила, що для більшої частини світової економіки 2023 рік буде важким, оскільки країни, що є основними рушіями глобального зростання, зазнають ослаблення активності. Коментарі Георгієвої свідчать про те, що МВФ, ймовірно, незабаром знову скоротить свої економічні прогнози на 2023 рік. Зазвичай Фонд публікує оновлені прогнози під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі, який відбудеться наприкінці січня.

За останні сім десятиліть світова економіка пережила чотири глобальні рецесії: у 1975, 1982, 1991 та 2009 роках. У 2023 році МВФ та Світовий банк прогнозують п’яту рецесію.