Рені Ізмаіл Усть-Дунайск Білгород-Дністровский Іллічівськ Одесса Южний Миколаїв Октябрьск Херсон Євпатория Севастополь Ялта Феодосія Керчь Бердянськ Маріуполь Скадовськ

ЧЛЕНИ АСОЦЇАЦЇЇ

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ

ПАРТНЕРИ

СПІВДРУЖНІСТЬ

ОФІЦІЙНІ САЙТИ

Погода
10°
хмарно
humidity: 79%
wind: 4m/s WSW
H 10 • L 10
17°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
10°
Mon
11°
Tue
image_pdfimage_print

Російські окупаційні війська вночі у вівторок, 6 червня, здійснили підрив греблі Каховської ГЕС у Новій Каховці. Про це повідомило Оперативне командування «Південь».

Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується”, — ідеться у повідомленні.

Через надзвичайну ситуацію, яка склалася через підрив окупантами дамби Каховського водосховища, Президент України Володимир Зеленський скликає екстрене засідання РНБО.

За інформацією «Укргідроенерго», Каховську ГЕС повністю зруйновано, станція відновленню не підлягає.

Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін звернувся до мешканців Херсонщини і закликав підготуватись до евакуації.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон — острів Корабел.

«Укрзалізниця» допомагає місцевій владі з евакуацією мешканців Херсону та прилеглих сіл через підрив ворогом Каховської ГЕС. Перший евакуаційний поїзд відправиться з Херсона о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

Вода неконтрольовано почала скидатися вниз за течією. Її рівень вже піднявся на 2,5 метра. У самому Каховському водосховищі, за даними голови Нікопольської РВА Євгена Євтушенка, стрімко падає рівень води — приблизно 15 см на годину.

Надходять повідомлення, що підірвали не лише греблю, а й усе обладнання – генератори та турбіни.

Окупаційний «голова» Нової Каховки Володимир Леонтьєв, який спершу заявляв, що жодних руйнувань немає, згодом назвав серйозним терористичним актом руйнування засувок на Каховській ГЕС буцімто після нічних обстрілів. Окупанти намагаються звинуватити у всьому ЗСУ, перекинувши відповідальність.

У той же час російські пропагандистські медіа стверджують, що підриву Каховської ГЕС не було і вона зруйнувалась під натиском води. Також вони заявляють, що небезпеки для населення немає.

Оновлено о 12:50: Внаслідок підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС у річку Дніпро потрапило понад 150 тонн мастила, й існує ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн. Така інформація була озвучена на засіданні РНБО у вівторок, повідомляє прес-служба Офісу Президента.

Також учасників засідання поінформували про поточну ситуацію на Запорізькій АЕС. Зазначається, що український персонал станції тримає ситуацію під контролем та має інструменти на випадок будь-якого розвитку подій.

На засіданні також було погоджено комплекс міжнародних заходів. До них входить скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій та до Міжнародного кримінального суду, адже такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції.

Оновлено о 14:01: За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни (ст. 441, ч. 1 ст. 438 КК України), — ідеться у повідомленні.

Зазначається, що правоохоронні органи вживають заходи для встановлення масштабів руйнування. Проводяться першочергові дії для фіксування злочину, скоєного армією країни-агресора.

Оновлено о 14:57: Planet Labs зафіксував наслідки підриву. Знімок опублікували «Схеми». У порівнянні зі знімком за 4 червня видно, що майже вся споруда гідроелектростанції зруйнована.

Оновлено о 15:29: «Укргідроенерго» зменшує скидання води з верхніх водосховищ Дніпровського каскаду через знищення Каховської ГЕС. Про це заявив в ефірі «Єдиного телемарафону» генеральний директор компанії Ігор Сирота.

Після деокупації потрібно буде швидко відгородити греблю, щоб з верхніх водосховищ — уже подано баланс, щоб менше спрацьовувати води – ми могли забезпечити водою наші області, які будуть потерпати від нестачі”, — сказав Сирота.

За словами керівника «Укргідроенерго», Каховське водосховище може зникнути зовсім, якщо росіяни зруйнували нижню водозливну греблю. Але якщо вона вціліла, то воно залишиться на рівні трьох метрів.

Рівень води в Каховському водосховищі падає зі швидкістю 16 см на годину. Станом на 11:00 ранку було зруйновано 16 затворів, будівля ГЕС, вставка земляної греблі між будівлею ГЕС та шлюзом, адмінкорпус. Станом на 13:00 вівторка половина Каховської ГЕС уже є під водою, іде розмив гідроспоруд.

Станція була підірвана о 2:50 зсередини. Ми вважаємо, що це теракт. Навіть фашисти, коли відходили в 40-х роках, не знищували станцію — знищували греблю. А тут знищена і гребля, і станція”, — сказав Сирота.

Він додав, що станція була замінована росіянами давно — щонайменше з осені 2022 року.

Оновлено о 15:37: Обміління Каховського водосховища після руйнування греблі Каховської ГЕС не загрожує Запорізькій АЕС, заявив в ефірі «Єдиного телемарафону» президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Ми не оцінюємо цю ситуацію як критичну для Запорізької АЕС. Вона охолоджується від власного ставка-охолоджувача, що відокремлений від Каховського водосховища. Зниження рівня в Каховському водосховищі не впливає напряму на зниження рівня у ставку”, — сказав Котін.

За його словами, вода з Каховського водосховища раніше використовувалися для підтримання рівня води у ставку і в чашах басейнів реакторних систем безпеки, але з вересня 2022 року потреби в цьому не було, тому що енергоблоки ЗАЕС не працюють. Крім того, у разі критичної ситуації ставок можна поповнити водою зі свердловин, навіть якщо взагалі не буде води в Каховському водосховищі. Така ситуація передбачена проєктними документами.

Оновлено о 15:49: Державна спеціальна служба транспорту Міністерства оборони попередила, що внаслідок підриву Каховської ГЕС і витоку води з водосховища російські міни може принести потоками води до підтоплених населених пунктів.

Державною спеціальною службою транспорту вивчається ситуація, що склалась в результаті техногенної катастрофи вчиненої росією унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, щодо виконання завдань підрозділами із ліквідації її наслідків. Ситуація може бути ускладнена тим, що ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесене потоками води. Попереджаємо місцеве населення, яке опинилось у зоні підтоплення про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів”, — ідеться у повідомленні.

У Держслужбі наголосили, що своїми діями Росія вчинила військовий злочин, адже дамби є об’єктами, які захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією.

В ефірі «Єдиного телемарафону» керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк зазначила, що лівий берег Дніпра, на якому розташовано російські позиції, нижчий — і він потерпає найбільше, саме на лівий берег розливається вода в основній своїй масі.

І дійсно, мінно-вибухові загородження, які ворог наставив на лівому березі, підірвані водою і відбуваються самовільні підриви цих мін, і вони потужно дрейфують всією товщею води Дніпра. Ми не можемо розрахувати, скільки мін було закладено ворогом. Їх може бути дуже багато”, — наголосила вона.

Гуменюк повідомила також, що Кінбурнська коса, розташована на чорноморському узбережжі Миколаївської області, може тимчасово стати островом через підрив Каховської гідроелектростанції та розлив води з Каховського водосховища.

Оновлено о 16:36: Після підриву Каховської ГЕС й розливу води з Каховського водосховища у місті Миколаїв рівень води піднявся на 23 сантиметри й поки що зупинився на цій позначці. Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Станом на 14:00 рівень води в акваторії Миколаєва піднявся на 23 см. Хороша новина: протягом години, тобто до 15:00, змін не відбулось. Стежимо за ситуацією далі. Наразі загрози підтоплення немає”, — написав Сєнкевич у Telegram.

Згодом він повідомив, що й станом на 16:00 підняття рівня води в акваторії Миколаєва не зафіксовано.

Станом на 15:00 із затоплених районів Херсонщини евакуйовано 1,3 тис. людей, свідчать дані ДСНС. За інформацією рятувальників, затоплено 13 населених пунктів та понад 260 будинків на правому березі Дніпра. Інформації про окупований лівий берег, який постраждав набагато більше, немає.

Наприкінці лютого 2022 року, Російські війська окупували Нову Каховку, а разом з нею і гідроелектростанцію, котра розташована у місті. Російські окупанти використовували Каховську гідроелектростанцію, як військовий об’єкт. На даний момент станція не виробляла електроенергію. З минулої осені там працює лише російський персонал. За інформацією гендиректора «Укргідроенерго» Ігоря Сироти, станція була наповнена вибухівкою та зброєю.

Підрив греблі Каховської ГЕС може стати найбільшою рукотворною катастрофою з початку ХХІ століття. Об’єм гігантського водосховища — 18 кубічних кілометрів. Зниження рівня води може призвести до катастрофи на Запорізькій атомній електростанції. Після падіння рівня води у Каховському водосховищі, ядерні реактори не зможуть отримувати воду для охолодження. Також це фактично ставить хрест на постачанні дніпровської води у Бердянськ та інші населені пункти, які під’єднанні до Західного групового водоводу. Також буде зруйноване забезпечення водою значної частини півдня України та Криму.

 


ДНІ НАРОДЖЕННЯ

АКТУАЛЬНО

Офiцiйно

ПОЗИЦІЯ

ОГОЛОШЕННЯ

КАЛЕНДАР

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лют    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архіви

Who's Online

65 visitors online now
3 guests, 62 bots, 0 members