УДП планує реформувати систему забезпечення флоту


ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» ініціює реформу системи забезпечення флоту. Про це заявив Генеральний директор компанії Дмитро Москаленко.
Відсутність координації та планування у системі забезпеченя суден — одна з давніх та хронічних проблем пароплавства. Екіпажі подають заявки – заявки губляться. Подаються повторні заявки, втрачався час на погодження, виділення фінансування, пошук постачальника, знову погодження, закупівлю. Хаотичність та бюрократія призводили до постійного ризику простоїв», — зазначив керівник.
Москаленко навів такий «кричущий» приклад. При перевірці в одному з портів Румунії виявилося, що рятувальні круги на судні компанії прострочені. Представники пароплавства змарнували три дні, поки вирішили проблему.
Було вирішено, по-перше, створити систему електронних інвентарних відомостей, де зазначається повна інформація щодо забезпечення кожного судна. По-друге, сформувати центральний склад з відповідним запасом всієї номенклатури матеріалів, засобів, інструментів, потрібних для експлуатації суден», — вказав керівник.
Як зазначив Москаленко, задача екіпажу — регулярно оновлювати дані в електронній відомості, задача відділу постачання — тримати на складі достатній запас всього необхідного, вчасно поповнювати склад, орієнтуючись на дані з електронних відомостей.
За його словами, реформування системи забезпеченя дозволить зняти ризик простоїв та штрафів внаслідок невчасного забезпечення суден, уникнути «авральних» закупівель, створити прозору і конкурентну процедура закупівель, стандартизувати постачання для усіх суден тощо.
Реформа системи постачання – одна зі складових підвищення конкурентноздатності УДП. Сьогодні навіть важко порахувати, скільки втрачало підприємство внаслідок безладу, відсутності координації між підрозділами, застарілих технологій обліку», — зазначив керівник.
ПрАТ «УДП» здійснює річкові вантажоперевезення по Дунаю та морські вантажоперевезення. До складу вантажного річкового флоту входять 75 самохідних та 245 несамохідних суден. Морський вантажний флот представлений сімома суднами дедвейтом 3,3-4 тис. тонн (шість суховантажів типу «Ізмаїл» та один танкер «Десна»). Основу вантажів складає металургійна сировина, що постачається до придунайських країн. Річковий пасажирський флот компанії представлений теплоходами «Молдавія», «Україна», «Дніпро» та «Волга».
УДП у 2021 році збільшив вантажні перевезення порівняно з 2020 роком на 3,8% — до 1,37 млн тонн.