Українська делегація у засіданні наради експертів Дунайської Комісії: регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту агропродукції з України


На засіданні експертів Дунайської Комісії (ДК) з гідротехніки Голова української делегації Дмитро Барінов наголосив, що в умовах гальмування росіянами інспекцій суден в рамках Чорноморської зернової ініціативи та загроз односторонньої відмови рф від виконання угоди, Дунайський регіон залишається єдиним стабільним шляхом для експорту агропродукції з України та, як наслідок, важливим елементом забезпечення світової продовольчої безпеки.

Українська сторона також поінформувала учасників засідання про проведення експлуатаційного днопоглиблення в портах Дунайського регіону з метою відновлення паспортних характеристик. Це передбачено Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яка зобов’язує придунайські держави утримувати свої ділянки в судноплавному стані для річкових і на відповідних ділянках для морських суден. Також вона зобов’язує виконувати необхідні роботи для забезпечення і поліпшення умов судноплавства.

Окрему вдячність українська сторона висловила Генеральному директору Секретаріату Дунайської Комісії (ДК) Манфреду Зайтцу за його залученість та координацію роботи партнерів у рамках започаткованого Секретаріатом ДК формату Danube Solidarity Lane for EU-Ukraine trade. Він здійснюється спільно з ініціативою Європейської Комісії «Шляхи солідарності» з метою створення нових логістичних ланцюгів через дунайські порти та пошуку шляхів збільшення ефективності існуючих.

Окрім цього, Дмитро Барінов подякував представникам придунайських держав-членів ДК за практичну підтримку імплементації Формули Миру Президента України Володимира Зеленського, виконанню другого пункту якої щодо продовольчої безпеки сприяє реалізація Чорноморської зернової ініціативи та ініціативи «Зерно з України» з допомоги продовольством найбіднішим державам.

Довідково. Після відкриття каналу гирлом Бистре пройшло 840 суден, що дозволило на 10 млн тонн збільшити вантажообіг. А вже після відновлення паспортних глибин на українській ділянці річки Дунай і оголошеної осадки 6.5 м. Дунайські порти досягли рекордного значення в 12 суднозаходів та 90 тис. тонн на добу. Ліквідація природного замилення та підтримка паспортних глибин гирла – це те, що щорічно відбувалось до війни та є необхідним для подальшого  розвитку суднопластва в Дунайському регіоні.

Посилання на сайт: https://mtu.gov.ua/news/34078.html