«Укрідроенерго» збудує на місці зруйнованої Каховської ГЕС нову електростанцію


На місці зруйнованої російськими окупаційними військами Каховської ГЕС буде збудована нова електростанція. Про це заявив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор в ефірі телемарафону.

На сьогодні ми бачимо, що вже пів станції немає і вона знаходиться під водою. Станція відновленню не підлягає, її повністю зруйновано. Відбувається розмив гідроспоруд, і ми розуміємо, що нам доведеться дуже швидко будувати нову станцію. Ми побудуємо на тому самому місці красивішу і потужнішу станцію”, — сказав Сирота в ефірі «Єдиного телемарафону».

За його словами, вже сьогодні фахівці компанії з проєктним інститутом і будівельниками розпочали обговорення, як необхідно після деокупації швидко перегородити греблю і подати ресурс із верхніх водосховищ для забезпечення ним трьох-чотирьох областей, які страждатимуть від нестачі води. З цією метою «Укргідроенерго» подало до Міністерства енергетики новий баланс для зниження використання води на своїх об’єктах.

Ми заощаджуватимемо воду, щоб, коли буде необхідно наповнити Каховське водосховище, ми швидко його наповнили для забезпечення водою (постраждалих) областей”, — сказав він.

Сирота уточнив, що на засіданні РНБО і штабі під керівництвом прем’єр-міністра, які відбулися сьогодні, було поставлено завдання пробурити додаткові свердловини в Херсонській і Миколаївській областях для отримання прісної води. Також компанія здійснить перекидання води з дніпровського каскаду до Кривого Рогу.

Згодом у коментарі Forbes Сирота сказав, що на нову станцію знадобиться не менше п’яти років та до $1 млрд інвестицій. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід, уточнив він.

До того часу відновити водосховище можна буде за допомогою тимчасової греблі.

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, що призвело до підтоплення низки населених пунктів Херсонської області. Станом на 11:00 було зруйновано 16 затворів станції, будівлю ГЕС і вставку земляної греблі між будівлею ГЕС і шлюзом та адмінкорпусом.

Руйнування ГЕС вважається порушенням Женевської конвенції.

Станція потужністю понад 300 МВт була побудована в середині 50-х років. Каховська ГЕС піднімає рівень води у Дніпрі до 16 м і створює Каховське водосховище, з якого починається Каховський канал, Північно-Кримський канал і канал Дніпро-Кривий Ріг.

Російські війська захопили станцію 24 лютого 2022 року та пізніше замінували.