Представники Європейської та Дунайської Комісій відвідали порт Ізмаїл.


Заступниця Генерального директора Генерального директорату Європейської Комісії з питань мобільності і транспорту (ГД ЄК MOVE) Майя Бакран та Манфред Зейц Генеральний директор Секретаріату Дунайської Комісії з робочим візитом відвідали морський порт Ізмаїл. Про це  повідомляється в офіційній інформації «Адміністрація морських портів України/Ukrainian Sea Ports Authority» у Facebook.

“Сталий розвиток безпечного судноплавства на річці Дунай можливий лише завдяки продуктивній та злагодженій співпраці румунської та української сторін. Наразі Дунайські порти південного регіону України отримують значне навантаження, при цьому відповідально працюють на підтримку економіки всієї країни. Зараз справді настали важкі часи для кожного українця, але вся Європа підтримує вас”- підкреслила Майя Бакран.

Неабиякий поштовх до розвитку портів дунайського напрямку дало переорієнтування вантажопотоків з портів, які, на жаль, через вторгнення російської федерації змушені призупинити свою работу.

За підсумками вкрай важкого 2022 року, порт Ізмаїл перевиконав показники 2021 року на 218%. Обсяг вантажопереробки у 2021 році складав 3,84 млн тонн, а вже у 2022 році – 8,89 млн тонн. Загальний обсяг вантажопереробки Ізмаїльського морського порту у минулому місяці склав 1 млн 345 тис. тонн – це на 24 % більше, ніж у січні 2023 року. Наразі порт Ізмаїл перевищує виконання плану на 274 %.

Першу позицію у номенклатурі вантажів вже протягом багатьох місяців утримують зернові, другу – інша агропродукція (олія, соняшник, шрот, соя). Кількість операторів, які спеціалізуються на переробці зернових вантажів та агропродукції зросла з трьох до одинадцяти.

“Для нас дуже важливою є підтримка Європейського Союзу у розв’язанні проблем судноплавства на річці Дунай. У нас попереду ще дуже багато завдань щодо покращення та розвитку портів Дунайського кластеру. Тільки у співпраці з Європейською та Дунайською Комісіями, ми зможемо досягти хороших результатів” – підкреслив Дмитро Барінов, заступник Голови ДП «АМПУ» по взаємодії з органами влади.




Україна – Єврокомісія – Румунія: розвиток судноплавства на річці Дунай – спільне завдання задля вдосконалення експортних потужностей.  


 За підтримки Євросоюзу відбулася тристороння зустріч Україна – Єврокомісія – Румунія щодо координації спільних зусиль з метою вдосконалення та розвитку експортних потужностей через українські та румунські канали річки Дунай. Про це  повідомляється в офіційній інформації «Адміністрація морських портів України/Ukrainian Sea Ports Authority» у Facebook.

Єврокомісію представляла заступниця Генерального директора Генерального директорату Європейської Комісії з питань мобільності і транспорту (ГД ЄК MOVE) Майя Бакран. Українську сторону – заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков. З боку Румунії – Міхнеа Друмеа, державний канцлер в кабінеті прем’єр-міністра та Державний секретар Міністерства транспорту та інфраструктури Іонель Скріостану. Також участь у зустрічі взяли представники Дунайської комісії на чолі з Генеральним директором Секретаріату – Манфрейд Зейц.

Під час зустрічи обговорили можливість спільного вимірювання глибин частин річки Дунай з представниками Румунії та України, у зв’язку з експлуатаційним днопоглиблюванням, яке нещодавно здійснила українська сторона. Під час зустрічі Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков повідомив, що наразі роботи з експлуатаційного днопоглиблення на річці Дунай не проводяться. Більш того, важливим було питання вдосконалення навігації, яке розглянули обидві сторони, зокрема знаходження нових шляхів покращення лоцманського проведення суден на спільному українсько-румунському секторі річки з метою збільшення кількості судозаходів у порти Дунаю.

Розвиток ефективного та безпечного судноплавства на річці Дунай можливе лише завдяки продуктивній та злагодженій співпраці з колегами з Єврокомісії, сусідньої Румунії та Дунайської комісії.

Нагадаємо, що у травні 2022 року Європейська комісія запустила ініціативу «Шляхи солідарності», щоб підтримати Україну та створити дійові логістичні маршрути для експорту агропродукції та імпорту необхідних товарів. Одним із ключових завдань програми – поліпшення водних торговельних шляхів сполучності між країнами Євросоюзу та Україною.

На постійній основі відбуваються консультації Україна-ЄС з реалізації «Шляхів солідарності», учасником яких є Адміністрація морських портів України.

На сьогодні для портів Дунайського кластеру є дуже важливою підтримка Європейського Союзу. За останній рік дунайські порти суттєво розвинули свою експортну спроможність – перевалка вантажів зросла в 3 рази, експортовано понад 17 мільйонів тонн продукції. Щодо імпорту необхідних товарів, то наразі їх забезпечують тільки порти Дунайського регіону.




Привітання А. Ю. ЄГОРОВА


Асоціація портів України «УКРПОРТ» вітає з Днем народження Андрія Юрійовича ЄГОРОВА – начальника філії «Ольвія» ДП «АМПУ», Віце-президента Асоціації портів України «Укрпорт» з 2008 по 2018 рр., члена Ради Асоціації «Укрпорт», Капітана першого рангу запасу, Почесного працівника морського та річкового транспорту, Кавалера Почесного знаку Асоціації портів України «Укрпорт».